Masz długą listę rzeczy do zrobienia i bardzo mało czasu? Obowiązki Cię przytłaczają i masz wrażenie, że z niczym nie nadążasz? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to stres z pewnością nie jest Ci obcy. Istnieje wiele sposobów, jak sobie z nim poradzić np. za pomocą ćwiczeń, medytacji, głębokiego oddechu, odprężającej kąpieli itp. Nawet dieta ma duży [...]
Żelazo jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach. Dorośli [...]
Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Pasty warzywne to bardzo popularny wśród wegetarian i wegan dodatek do kanapek. Nie jedzą oni wędlin, serów, serków, to z czym tu zjeść kromkę chleba? Właśnie z taką pastą. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, wykorzystując rośliny strączkowe jako bazę i dodawać różnego rodzaju przyprawy, ziarna itp. Kwestia wyobraźni. Jednak nie zawsze jest czas [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
naczytałem się o wartościach odżywczych zawartych w fasoli - głównie minerałów i błonnika. ale ma przecież też białko.. warto uwzględnić ją w swoim jadłospisie? ewentualnie jak często? jak to się ma do posiłków przed- i po-teningowych? i jeszcze coś: warto byłoby jeść fasolę jako dodatek (do ryżu/kaszy - to jakie proporcje? 1:1? 1:2?) czy raczej [...]
Witam pozdrawiam, zastanawiałem się ostatnio czy białko zawarte w roślinach strączkowych jest białkiem pełnowartościowym i czy warto produkty takie jak fasola soja ciecierzyca czy groch włączyć do diety. z góry dziękuję za odpowiedź Zmieniony przez - grzechmek w dniu 2009-06-29 08:52:25
Mam pytanie. Jak to uwzględniać. Na opakowaniu ryżu brązowego Jest napisane że na 100g jest 324kcal. Na opakowaniu np. ciecierzycy na którą mam ostatnio zajawkę, aby często spożywać, bo zawiera dużo białka, jest napisane że na 100g jest 334 kcal. Tak wpisywać do zapotrzebowania, aby się zgadzało ? Tak w ogóle co myślicie o ciecierzycy i [...]
Cześć Mam pytanie dotyczące roślin strączkowych . Ostatnio zasmakowała mi ciecierzyca i soczewica. Jem je nawet do 5 dni w tyg. I moje pytanie brzmi : Czy w diecie uwzględniać z nich białko ? Czy węglowodany w nich zawarte są dobrym źródłem? Pzdr
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
Jako że czuję, że na topie będzie teraz podział diety w zależności od grupy krwi (też oglądałem Makłowicza ) - poszukałem trochę i wklejam co znalazłem ******* Dieta dla grupy krwi A Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzacych spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w [...]
Witamina A (Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol): Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych [...]
Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy [...]
Witam ponownie! Ten artykuł będzie poświęcony redukcyjnej diecie węglowodanowej. Chciałbym od razu zaznaczyć, że nie uważam, że ta dieta jest najszybszym sposobem na spalenie tłuszczu. Są szybsze metody. Niemniej jednak, jak wskazują badania, taki sposób tracenia zbędnych kilogramów jest długoterminowy i TRWAŁY. Efekt jo-jo praktycznie nie [...]
[...] przewodnictwa nerwowego,skurczu miesni i wszelkich procesow zaleznych od energi.Jest to także składnik kości i zębów,tkanek miekkich. Pokarmy bogate w magnez? Orzechy,rosliny straczkowe,nieprzetworzone ziarna(80% magnezu traci sie poprzez usuniecie zewnetrznej powierzchni ziarna) Ile powinno sie zjadac? -Mężczyzni 350mg dziennie -Kobiety [...]
[...] aminokwasow. Chcialbym aby ktos, z zaawansowanych uzytkownikow przedstawil porownanie aminokwasow znajdujacych sie w popularnych roslinnych zrodlach (jak np. orzechy, rosliny straczkowe jak soja, groch, fasola, ziarna, jak rowniez rosliny zielone oraz owoce)z zrodlem bialka zwierzecego (jak np. piersi kurczaka, jajka, mleko, ryby, mieso). [...]
Witam Chcę podzielić się z wami moim doświadczeniem jak i prosić o pomoc bo szczegułów już nie pamiętam! Otóż większość na forum mówi jakie to białka serwatkowe są super. Jak to czytam to zastanawiam się czy ktoś im za to płaci czy za dużo nasłuchali się tych którym płacą? W żadbnym wypadku nie chcę twierdzić, żę WPC/WPI są do bani lub gorsze niż [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]